Blog

Problemer og opsætning af det trådløse netværk

Driller det trådløse netværk

Når det trådløse netværk fejler/driller, kan det være svært at finde ud af, hvad der er gået galt. Jeg har prøvet at samle nogle gode råd og til at få løst problemerne, når det trådløse netværk ikke virker

Inden man går i gang

Tjek at kablerne er sat rigtigt i, inden at det store fejlsøgningsprojekt køres i stilling. Sørg også for, at eventuelle antenner er monteret på netværkskort og basestation, tjek at der er lys i de lamper på moden og router som manualen forskriver at der skal være lys i. Hvis der er muligt så deaktiver firewallen, da den ofte kan give problemer.

Find frem til synderen

Allerførst skal man forsøge at identificere, om det er pc’en, modemet eller routeren, der er problemer med.
Windows skulle gerne selv opfatte, at netværkskortet er beregnet til trådløs netværkstrafik, så en lille indikator dukker op nederst i højre hjørne af skærmen. Den kan softwaren til netkortet muligvis have skiftet ud med noget tilsvarende, men funktionen skulle gerne være den samme.

Når man klikker på ikonet, bliver der åbnet et nyt vindue, hvor man kan undersøge, om der overhovedet er en trådløs radioforbindelse i nærheden, samt kvaliteten af en eventuel forbindelse. Hvis pc’en ikke på dette tidspunkt kan finde nogen former for trådløst netværk, er det formentlig basestationen, der er problemet.

Enten trænger radiosignalerne ikke igennem til pc’ens netværkskort, eller også bliver de aldrig sendt fra basestationen. Er det sidste tilfældet, skal man gå til punktet Ingen kontakt til basestationen.
Hvis der findes et trådløst netværk, som man ikke kan få forbindelse til, gå i stedet til punktet Når forbindelsen driller.

Er der kontakt til routerne

Her bør man først undersøge, om der er et generelt problem med routeren. Det gøres bedst ved at tilslutte en pc til routeren med et netværkskabel (det skal dog ikke være WAN porten), og derefter prøve at finde basestationen på netværket. Det er en klar fordel at slå det trådløse netkort fra, og nogle gange også at genstarte computeren.

Adressen på routeren vil ofte være noget i stil med http://192. 168.1.1 eller lignende. Adresse og login oplysninger er altid beskrevet i manualen til basestationen, men kan være ændret.

IP adressen skal blot tastes ind i en internetbrowser, og så skulle man gerne kunne finde routerens konfigurationsside. Kan man heller ikke få kontakt med basestationen på denne måde, kan routeren være defekt, prøv at resætte den, fremgangsmåden til ”factory default” kan finde i routerens manual

Kan det lade sig gøre at få kontakt med routeren via et netværkskabel, er det formentlig signalet, der ikke når frem til det trådløse netværkskort i pc’en.

Når forbindelsen driller

Hvis man kan se, sit eget trådløse netværk under Wi-FI netværk på sin computer, men det ikke er muligt at logge på det, er det på tide at undersøge indstillingerne på både router og netværkskortet på pc’en.

Her skal man gå alle indstillingerne igennem og tjekke dem op mod hinanden Det er nemlig meget vigtigt, at de to enheder bruger samme oplysninger.

SSID’en (Service Set Identifier) skal være den samme på enhederne, for at de kan kommunikere. SSID’en er en tekst, som bliver påhæftet alle de datapakker, som netværkskortet eller basestationen sender ud. Netværkskortet og basestationen ignorerer de datapakker, som ikke har den rette SSID.

Krypteringsnøglen skal være ens på de enheder, der skal kommunikere. Start med helt at fjerne krypteringen på begge enheder. Hvis netværket derefter virker, ligger fejlen formentlig i forkert indtastning af den anvendte krypteringsnøgle.

Signalproblemer

Man skal være helt sikker på at signalet ikke bliver forstyrret af noget, dette være sig en væg, en radiator, eller andet, det vil derfor være en god idé at konfigurere routeren i det samme rum, som pc’en står i
Når netværket er oppe at køre, kan man flytte routeren derhen hvor den skal stå fast.
Hvis netværket virker problemfrit, når man flytter enten pc’en eller routeren ind i samme rum, er det placeringen af routeren, den er gal med.

 

Forbindelsen falder ud en gang i mellem

Hvis man er uheldig, kan en nabo routers radiosignaler forstyrre netværket. Typisk vil man opdage det ved, at man forbindelsen er super god og lige med et bliver man smidt af, og noget tid efter virker det igen. Det vil så være, når naboen benytter sig af sit trådløse netværk.

Er det tilfældet, skal man prøve at skifte til en anden radiokanal på sin router. Som reglen plejer man at sige, at to router der er tæt på hinanden skal have fem radiokanaler mellem sig. Kører naboen på kanal 1, bør man altså selv køre på kanal 6, kanal 6 er standart kanal så prøv at vælge en anden.

Bor man i tæt et tæt befolket område med mange basestationer, kan man faktisk oplevet, at man ikke kan opnå en ordentlig trådløs forbindelse, men det er sjældent.

 

Problemer med den bærbares indbyggede netværk

Er det umuligt at opnå forbindelse fra den bærbare, kan det skyldes, at der ikke er tændt for det trådløse netværk. Normalt tænder man for det trådløse netværk på en lille knap eller ved en bestemt tastekombination.

Det er også muligt, at netværket i stedet skal slås til via software, når Windows er startet op. Når det trådløse netværk ikke automatisk er tændt, er det naturligvis for at spare på batteriet.

Pas på firewall’en

Man bør ikke bruge trådløst netværk uden at have installeret en firewall på pc’en, men en firewall kan faktisk også skabe problemer, hvis den er for lukket. Man skal sørge for, at firewall’en lader ping beskeder – de såkaldte ICMP echo requests – slippe igennem.

På faste netværk fraråder man ofte disse, hvis man vil have så sikkert et netværk som muligt, men med trådløse netværk forholder det sig anderledes.

Man kan tjekke indstillingen for firewall’en i Windows XP Service Pack 2 således: Tryk Start, Indstillinger, Kontrolpanel og klik på Firewall. Vælg fanebladet Avanceret og klik på Indstillinger ud for punktet ICMP. Sørg for, at der er sat flueben i Tillad indgående ekkoanmodning.

Gem det trådløse netværk væk

Sørg for at placere basestationen så centralt som muligt i forholdt til, hvor de trådløse klienter vil skulle logge sig på. Man kan ikke regne med, at en basestation placeret i den ane ende af huset vil kunne række igennem vægge helle vejen til den anden ende af huset.

Plcacér gerne basestationen højt i rummet, oven på et skab eller inde i skabet. Man kan sågar prøve at stille den op på loftet. Det gode ved en trådløs router er jo netop at man kan gemme den af vejen.

Der er dog en ting, man skal undgå, nemlig at stille basestationen for tæt på, hvor man sidder og arbejder. Producenterne opfordrer til, at der skal være 20-30 centimeter mellem mennesker og basestationer.


 

Hvad er bedst Mac eller PC ?

Hvad er bedst Mac eller PC ?, der er nok mange der vil mene at det farligt at rode sin ind i den diskussion, men jeg prøver alligevel, i dette indlæg vil jeg betegne en PC er med Windows OS som en ”PC” og en Apple med Mac OS som en ”MAC”.

Jeg har selv brug PC i mange år, og MAC i et par år. Dette er ikke en teknisk gennemgang, men bare min oplevelse at de to produkter.

I starten var jeg fortvivlet over hvordan Microsoft efter min opfattelse valgte at gøre tingende mere besværlig end det umiddelbart behøver at være, men på den anden side også af den opfattelse at Microsoft er en forretning, der ønsker at sælge deres produkter, og derfor er interesseret i at de virker så problemfrit som muligt. Microsoft har valgt at understøtte så mange ting og komponenter som muligt, deres styresystem kan køre på næsten alle computere (i dag selv på en Apple) der findes driver til faktisk alle typer af grafikkort, controller, tastaturer, mus, NTSF, FAT og meget andet, og hvis man vælger at understøtte alt dette, så vil der også være problemer en gang i mellem. Til gængæld findes der ikke noget problem der ikke er en løsning på. I dag er vi heldigvis kommer over Windows Vista, som efter min mening var et hovsa projekt, og vi har fået Windows 7, som er et glimrende styresystem, efter min mening mindst lige så stabilt som MAC OS, men med langt flere fordele og enkelte ulemper.

Da jeg købte min første MAC, var jeg meget henrykt over det elegante design, den enkelt opsætning, den var hurtig til at starte op, deres tilslutning af strømforsyningen er genial og alting virkede som det skulle, indtil jeg ville mere end bare at surfe på nettet og tjekke mail, så kom problemerne, f.eks. MAC understøtter ikke Active-X, hvilket betyder at 90% af alle overvågningssystemer ikke kan bruges, hele filstrukturen er ikke til gænglig (for almindelige mennesker).Der findes et hav af programmer der ikke er mulige at få til MAC, hvilket i min verden gør den ubrugelig til erhvervsbrug, udover den grafiske branche. Mac er vel at betegne som et livstilsprodukt på linje med B&O og Alfa Romeo, man skal være villig til at betale for det, til gengæld har MAC forstået at sammenkæde hele vores telekommunikation, Foto, Video, Data, Mobiltelefon og Mail på en elegant måde som for langt de fleste vil være tilfredsstillende, så længe man holder sig inden for deres rammer.

Derfor er min holdning i dag, at hvis man vil kunne alt det som folk normalt vil i dag, som at surfe på nettet, dele filer med andre, se film, optage film, læse mail, tage backup osv. er det ligegyldigt om man vælger det ene eller det andet, men hvis man ønsker at vise andre at man er tjekket så vælg en MAC, hvis man har brug for noget som helst andet så vælg en PC. (I dag er der installeret Windows 7 på den ene af mine to MACer)


 

Netværk

IT er i dag et gigantisk område at beskæftige sig med, netværksdelen er bare et af mange områder af IT, men det er jo den del der giver os alle sammen ”internettet” og det gør den trods alt rimelig vigtig. Man kan som bruger at internettet overordnet dele det op i to typer netværk, trådløs og kablet.

I dag bruger næsten alle trådløst netværk i en eller anden form på labtops, bærbare, Ipads, tablets og smartphones, det virker som reglen også ganske godt.

Trådløst netværk/internet kan også deles op i to typer.

1: er det normale trådløse netværk med en router som bliver leveret af ens internet udbyder, altså hvor ens internetforbindelse kommer i et stik i væggen, og det kun er ens hjemmenetværk der er trådløs, mange vil sikkert påstå at det køre lige så hurtigt og stabilt som kablet netværk, det passer ikke. Det er udmærket til at surfe på nettet, tjekke mail osv. men det duer ikke hvis mængenden af data er store f.eks. til at flytte filer, strime HD film eller lignende.

2: Internetforbindelsen bliver leveret trådløst af ens internetudbyder, dette kunne være gennem en mobil telefon, disse forbindelser køre ganske udmærket for det meste, men et stort problem er at man ikke kan få fast offentlig IP adresse, rent teknisk er det som reglen fordi man allerede er ”NATTET” det vil sige at man er på indersiden af et netværk, og ikke på et offentlig netværk, så man kan ikke bruge disse forbindelser hvis man har en netværksdisk som man gerne vil kunne komme til udefra, eller hvis man har overvågningskameraer som man ellers ville kunne følge fra en smartphone.

Desuden skal man være opmærksom på, at rigtig mange sælgere, hos mange internetudbyder, ikke aner noget som helst om det de sælger, og vil til enhver tid love, at alt kan lade sig gøre, jeg har hørt om priser på op til 7.000 kr. for at få en fast offentlig IP adresse på mobiltelefoner, ”så er det nok billigere at få en kablet internetforbindelse”.


Password

Der findes flere måder at opbevare sine passwords på, jeg er faldet over et lille program der hedder ”Flying password Keeper” der udemærker sig ved blandt andet at være gratis, derudover er der ”drag and drop” funktion, og betyder at man opretter sit passwordkort med brugernavn og password og bare trækker det over på hjemmesiden, så sætter programmet selv det hele ind. Tidligere brugte jeg finger-scannere til mine password, jeg havde købt 3 af Microsofts egne ”fingerprintreader” for at være sikker på at de virkede i mange år, det er jo trods alt mange password man får samlet i årenes løb, men selvfølge, oplyser Microsoft i 2011 at de ikke vil lave drivere til Windows 7 64 bits udgaven og helt opgiver supporten på deres eget produkt.  Det var ellers et godt produkt og jeg forstår slet ikke deres indstilling.


Gratis programmer

Hvem har ikke siddet og manglet et program, en fredag eller lørdag aften, det kan være et tegneprogram, eller et program til at rede tabt data på en defekt harddisk, desværre sker der alt for ofte det at man leder og leder, og når man endelig finder et program der ser lovende ud, er det umuligt at gennemskue prisen, jeg prøvede den anden dag at finde prisen på Sharepoints server del, og det er stadig ikke lykkes mig at finde en pris på det. Der er flere producenter at software, som slet ikke oplyser priser på nettet, dette er efter min mening en stor fejl, man skal kontakte dem enten pr. mail eller telefon, det nytter da ikke noget hvis man skal bruge programmet her og nu, det mest bizarre er at når man så endelig har fået kontakt med dem, så viser det sig næsten altid at programmet er tilgængeligt til download på deres hjemmeside og prisen er ikke til at forhandle, og man skal betale med dankort, for firmaer der udvikler software kan det da ikke være et problem at lave et betalingssystem der også virker i weekenden og om aften. Der vil desværre ofte ske det at mange vælger at finde en piratkopi på et Bit-torrent sted, og så kan producenterne bagefter side og pive over at de ikke får solgt noget.

Der findes mange gratis programmer på nettet, nogle gode nogle dårlige.
Det største problem for mig er, at der aldrig er til at vide om programmer i virkeligheden er gratis.
Mange af de såkaldte gratis programmer, er i virkeligheden Trail versioner, som enden udløber, eller ikke har fuld funktionalitet, så man alligevel ikke kan bruge programmet som man gerne ville.
Det er fint at folk/firmaer vil havde betaling for deres arbejde med at udvikle programmerne, men kunne de så ikke bare være ærlige og fortælle det fra starten.

Comments are closed.